Voorbereiden op stroomuitval en elektriciteitsonderbrekingen

Hoe bereid je je voor op een stroomuitval? En is dat nodig? Ik heb toch nog nooit geen stroom gehad! Net omdat we het hier zo gewoon zijn dat we (bijna) altijd stroom hebben kunnen veel mensen het moeilijk inschatten wat er zou gebeuren moest dat op een dag niet zo zijn. En zijn we daar ook niet op voorbereid.

Nochtans stroomuitval gebeurt bijna dagelijks in Nederland en België maar blijft meestal beperkt tot een paar straten of woonwijken en is meestal ook binnen enkele uren opgelost. Er zijn verschillende scenario’s waardoor er ook een langdurige onderbreking kan zijn van enkele dagen of weken. De meest waarschijnlijke hier zijn een ongeval, klimaat (storm, hittegolf, bliksem,…), overstroming of cyberaanval.

Hoe best voorbereiden op een stroomuitval

1. Zelfvoorziening van stroom

Stroom thuis OPSLAAN

Een thuisaccu slaat stroom op voor je hele huishouden. Zo merk je bij het wegvallen van netstroom helemaal niets. De Powerwall van Tesla is hier het meest gekende voorbeeld van. Het is momenteel niet echt een goedkope oplossing maar wordt steeds goedkoper. Indien je een dag en nachttarief hebt kan het interessant zijn om deze investering toch te doen. Zo sla je dagelijks automatisch goedkope stroom op om hem in de duurdere periodes op te gebruiken. Bij een langdurige stroomuitval heb je dan ook altijd voldoende stroom.

Ook in sommige elektrische auto’s kan je elektriciteit opslaan om hem thuis te gebruiken. Er zijn steeds meer elektrische auto’s die dit kunnen. Maar het aantal apparaten dat je er tezelfdertijd met kan van stroom voorzien is beperkt

De voorgaande zijn niet echt de goedkoopste opties maar wel in vele opzichten de beste. Heb je minder budget dan is een UPS (Universal Power Supply) een goed oplossing. Een UPS is het meest geschikt voor tijdelijke overbrugging van een stroomuitval van 1 tot 2 uur maar voorziet slechts een deel van je apparaten van stroom. Ook stabiliseert deze de stroom bij een storing en beschermt hij de apparaten die je er aan koppelt. Deze wordt meestal gebruikt voor TV en computers.

Een Powerbank is de goedkoopste en ook minst effectieve manier van stroom voorzien. Goede Powerbanks voorzien niet enkel je mobiele telefoon en tablet van stroom maar kunnen ook een laptop opladen.

Een voorraad oplaadbare AA en AAA batterijen zijn ook zeer handig voornamelijk om zaklampen en led verlichting aan te houden.

Stroom thuis OPWEKKEN

Zonnepanelen op je dak zijn een goede oplossing om thuis stroom op te wekken. Zeker als je dit combineert met een thuisaccu is dit mogelijk de best oplossing om je lange termijn op stroomuitval te voorzien. Zo kan je heel je huishouden draaiende houden in alle omstandigheden.

Het is een investering maar betaald zich meestal op minder dan 5 jaar terug. Daarna is je stroom dus gratis. Het is dus niet enkel goed om voorbereid te zijn op rampen en noodsituaties, maar ook om geld te besparen. Indien je daar het budget momenteel niet voor hebt, geven banken ook makkelijk leningen voor investering in groene energie.

Hier kan je gratis en vrijblijvend een prijsofferte via de OffertaAdviseur aanvragen en zelf zien hoe interessant zonnepanelen zijn.

Generatoren op benzine of diesel zijn ook een optie. Hier heb je onbeperkt stroom van in geval van nood maar maken lawaai en hebben benzine of diesel nodig om te blijven werken. Ook het aantal apparaten dat je hier terzelfdertijd op kunt aansluiten is beperkt.

VerlichtingKleine
huishoud
elektro
WitgoedTijdsduur
(Exclusief verwarming,
minimaal verbruik)
ThuisaccuJAJAJA+5 dagen
Elektrisch autoDEELJADEEL+10 dagen
UPSLED lampenJANEE1-2 uur
PowerbankNEENEENEE1 dag
ZonnepanelenJAJAJAOnbeperkt
GeneratorenDEELJADEELTot benzine op is

Zoals je ziet, voor elke ramp of noodsituatie heb je meerdere dingen om aan te denken om goed voorbereid te zijn. Om je zonder zorgen op alle noodsituaties zo goed mogelijk voor te bereiden volg je best het gratis NuPreppen-StappenPlan.

2. Minder stroom nodig hebben

Met de invoer van de digitale meter is het ook mogelijk dat bij een ramp of noodsituatie niet je hele stroomtoevoer wordt afgesloten maar gerantsoeneerd wordt door de overheid of energieleverancier.

De beste manier om er voor te zorgen dat je minder elektriciteit nodig hebt is om er voor te zorgen dat je geen elektrische verwarming hebt. Verwarming van woning en water is in vele huishoudens de grootste verbruiker van elektriciteit.

Moderne aparaten zijn ook veel zuiniger dan vroegere generaties. Je meer dan 10 jaar oude ijskast, vriezer en TV vervangen door nieuwe hebben een zeer grote invloed en besparen je veel geld op lange termijn.

Oude lampen vervangen door LED lampen hebben ook een invloed op je gebruik en is 1 van de goedkoopste dingen die je kan doen. Deze nieuwe lampen betalen zich in enkele jaren volledig terug in plaatsen waar je veel het licht aan hebt en helpen je daarna elk jaar besparen.

3. Voedsel voorraad bij stroomuitval

Bij stroomuitval gaat je koelkast het snelste voor problemen zorgen. Probeer daarom altijd eerst het eten uit je koelkast op te eten. Daarna is je diepvrieskast aan de beurt. Ben je niet zeker over vlees, vis en zuivel… gebruik deze dan niet meer. Deze bevatten al snel het meeste bacteriën en kunnen voor grote problemen zorgen indien niet goed gekoeld. Groenten en fruit blijven veel langer goed zonder koeling.

Hier zie je hoe je een noodsituatie voedselvoorraad aanlegt voor 1 maand.

4. Communicatie

Bij een grootschalig stroompanne is je mobiele telefoon na 2 uur nutteloos. Zendmasten stoppen dan met werken zodat je niemand kan bereiken. Een klein opwindbaar radiootje geeft je licht, informatie en een manier om kleine elektro op te laden voor rond de 20 euro.

5. Drinkwater

Ons drinkwater kan ook bij een langdurige stroompanne in gevaar komen. Niet enkel kan de voorziening onderbroken worden maar ook de kwaliteit kan niet meer gegarandeerd worden omdat waterzuiveringscentrales stoppen met werken. Daardoor kan je jezelf best van drinkwater voorzien voor een noodsituatie.

6. Warmte

Verwarm je op elektriciteit dan heb je een probleem, zeker in koude wintermaanden. Maar ook met een warmtepomp, aardgas of stookolie verwarming kom je in de problemen omdat de thermostaat en aansturing OOK op elektriciteit werken. Het beste kan je dit testen door de hoofdschakelaar thuis uit te zetten en na te kijken of je systeem blijft werken. Je huis goed isoleren en deuren en ramen zoveel mogelijk dicht houden is de beste manier om je huis lang warm te houden in dit geval.

7. Verlichting

Bij een stroomuitval vallen velen terug op kaarsen maar ik zou dit zeker afraden omwille van het brandgevaar. Zeker bij een stroomuitval is het mogelijk dat je de brandweer niet kan bereiken. Verkies daarom LED verlichting. Dit is veilig en gaat lang mee omdat ze weinig batterijen verbruiken. 2 lampen die je zeker moet hebben is een lamp die automatisch aangaat bij stroomverlies en een hoofdlamp zodat je je handen vrij hebt om dingen te doen.

Wat te doen bij een stroomuitval

  1. Kijk na of het enkel bij jouw thuis is of heel de straat. Indien enkel bij jouw kan je dit meestal snel oplossen in je zekeringkast.
  2. Indien heel de straat… verwittig dan je energieleverancier.
  3. Woon je op een appartement laat dan zo snel mogelijk je bad of enkele emmers water vollopen. Het merendeel van de appartementen kan zonder elektriciteit niet van water voorzien worden omwille dat het water naar boven gepompt moet worden.
  4. Hou bij koude de warmte zoveel mogelijk in huis.
  5. Blijf indien mogelijk zoveel mogelijk binnen.
  6. Trek zoveel mogelijk toestellen uit het stopcontact om mogelijke schade te voorkomen.
  7. Gebruik je noodradio/autoradio of kijk op het internet met mobiele telefoon (indien mogelijk) voor verdere informatie.